In 2011 zijn er in Groningen veel beheerovereenkomsten afgesloten om het onder meer de grutto en veldleeuwerik in de provincie naar de zin te maken. Het gevolg is dat in 2011 het oppervlak voor het beheer van weidevogels met 1600 ha groeit, en voor akkervogels met 450 ha. Geld voor deze forse uitbreiding van akkervogelhectares is mogelijk gemaakt dankzij 3,3 miljoen euro van Europa, aangevuld met 2 miljoen euro cofinancieringsgeld van de provincie Groningen.
In totaal liggen er in Groningen nu beheerovereenkomsten voor 9300 ha weidevogels en 820 ha akkervogels. De jaren 2010 en 2011 zijn jaren met veel aflopende contracten; de overeenkomsten worden steeds voor een looptijd van zes jaar gesloten. De verwachting is dat de komende jaren het oppervlak aan afgesloten beheerovereenkomsten op het huidige niveau zal stabiliseren.
Vanaf 2010 werkt de provincie met een nieuwe aanpak voor het beheer van weide- en akkervogels. Alleen boeren die grond hebben waar broedvogels graag vertoeven kunnen subsidie aanvragen. Deze subsidie moeten zij collectief aanvragen. Het beheer kan beter op elkaar worden afgestemd door concentratie in kansrijke gebieden. Daardoor ontstaat een mozaïek van gras- en akkerland in een bepaald gebied, waarin weide- en akkervogels veilig kunnen foerageren, broeden en groot worden.
De concentratie in gebieden komt voort uit de beleidsnota ‘Meer doen in minder gebieden’ en is overgenomen in het Natuurbeheerplan Groningen. Daarin heeft de provincie precies aangegeven waar de kansrijke gebieden voor weide- en akkervogels in Groningen liggen. De effectiviteit van de beheerovereenkomsten zal in de toekomst steeds verder worden verbeterd. De provincie gaat onder andere samen met betrokken boeren- en natuurorganisaties de grenzen van kansrijke gebieden kritisch na en onderzoekt welke maatregelen het beste effect hebben.
Reacties