Inlog auteurs
inloggen bij Toets
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
word lid
Home / Nieuws

Bodemdaling binnen grenzen

26 januari 2011

De bodemdaling door gaswinning onder de Waddenzee blijft binnen de grenzen. Dat blijkt uit de rapportage 2010 van de NAM. Op dit moment kan nog niets gezegd worden over de effecten voor de natuur, omdat hiervoor meetresultaten van meerdere jaren nodig zijn. Voor goede conclusies over effecten op de natuur kan volgens de auditcommissie de samenhang tussen de verschillende metingen nog verder verbeterd worden.

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) startte in 2007 met winning van aardgas in het Waddenzeegebied volgens het ‘hand aan de kraan principe’. Dit betekent dat aardgaswinning toegestaan is, maar gestopt wordt bij teveel bodemdaling of aantasting van de natuur in de Waddenzee. Hiervoor voert de NAM een uitgebreid monitoringsprogramma uit. Deze monitoring wordt ieder jaar gecontroleerd door de auditcommissie voor gaswinning onder de Waddenzee. De Commissie voor de m.e.r. treedt op als onafhankelijke auditcommissie. Zij brengt jaarlijks een advies uit over de kwaliteit monitoring aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Effectketens

Volgens de rapportage 2010 van de NAM blijft de bodemdaling door gaswinning onder de Waddenzee binnen de toegestane grenzen. De auditcommissie vindt deze conclusie aannemelijk. De mogelijke invloed van bodemdaling door gaswinning op natuurwaarden is indirect. Er is sprake van effectketens. Bijvoorbeeld: door de bodemdaling vermindert de hoogte en de omvang van de wadplaten. Hierdoor zijn er minder schelpdieren, waardoor er minder voedsel is voor vogels. Al deze aspecten worden gemeten in het monitoringsprogramma.

Volgens de auditcommissie is er verbetering mogelijk in de meetmethode en afstemming van de metingen in de keten. Hierdoor kunnen de meetresultaten in samenhang worden beoordeeld en conclusies beter onderbouwd. De samenhang tussen de metingen is in 2011 verbeterd, maar verdere optimalisatie is mogelijk. De evaluatie van het monitoringsprogramma in 2012 biedt daarvoor de mogelijkheid.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren