De levensverwachting in Midden-Europa neemt met zes maanden af door blootstelling aan stikstof uit de lucht. De biodiversiteit in tweederde van de Europese bossen neemt met tien procent af door stikstofneerslag. En tien miljoen Europeanen consumeren drinkwater met nitraatconcentraties boven veilig geachte grenswaarden, waardoor ze een verhoogde kans op darmkanker lopen. Landbouw, industrie en verkeer verbruiken of verbranden te veel stikstof.
De stikstofvracht is te veel van het goede planten. Veel ervan stroomt ongebruikt naar het water. Alleen al door te kwistig gebruik van kunstmest op Europese velden moet 13 tot 65 miljard euro van de baten van stikstof (25 tot 130 miljard euro) worden afgetrokken. “Een sterk economisch argument om stikstof efficiënter te gebruiken”, schrijft hoofdauteur Mark Sutton in een commentaar in Nature.Luchtwegaandoeningen
Daarbij komen kosten voor gezondheidszorg en milieuschade. Chronische luchtwegaandoeningen en verlies van levensverwachting tikken het hardst aan, zegt Jan Willem Erisman, hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de VU in Amsterdam en unitmanager bij ECN in Petten. “Het gaat bij gezondheidsschade vooral om stikstofoxiden als gevolg van verbrandingsprocessen in industrie en verkeer en ammoniak uit de intensieve veehouderij.”Het onderzoek is voor driekwart gebaseerd op een metastudie van bestaande rapporten, een kwart is nieuw. Daaronder valt behalve de schatting van kosten en baten ook een analyse van de complexe samenhang tussen diverse vormen van stikstofvervuiling.
Bron: de Volkskrant
Reacties