Vrijwilligers gaan in het Ispex-project fijnstofmetingen uitvoeren met hun smartphones. Het is voor het eerst dat er op deze schaal actief wetenschappelijke metingen door burgers worden verricht. Doel van het experiment is om de nauwkeurigheid van massale metingen vast te stellen en te bekijken hoe deze in wetenschappelijk onderzoek kunnen worden gebruikt.
Vrijwilligers kunnen vanaf 22 februari een opzetstukje voor hun mobiele telefoon bestellen om de metingen uit te voeren. De metingen gaan waarschijnlijk in mei plaatsvinden. Het iSPEX-opzetstukje verandert in combinatie met de bijbehorende app een smartphone in een wetenschappelijk instrument om stof in onze atmosfeer te meten. Deelnemers richten hun telefoon met iSPEX naar een stuk heldere hemel en maken een foto. De metingen, en die van 10.000 andere Nederlanders, worden centraal verwerkt tot een fijnstofkaart van Nederland. De meetgegevens kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de gezondheidsrisico's van fijnstof beter in kaart te brengen.
Het Ispex-project won in oktober 2012 de Academische Jaarprijs. Sindsdien is het Ispex-opzetstukje uitvoerig getest in het lab en verder doorontwikkeld. De massaproductie van 10.000 Ispex'en wordt nu opgestart en de ontwikkeling van de bijbehorende app afgerond. Dankzij de prijs van 100.000 euro die was verbonden aan de Academische Jaarprijs, en sponsoring van de diverse partners is het mogelijk om de kosten voor de `doe-het-zelf'-wetenschapper te beperken: de Ispex is te bestellen voor maar 2,50 euro. Ispex is een initiatief van Universiteit Leiden, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek, het RIVM en het KNMI.
Reacties