Inlog auteurs
inloggen bij Toets
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
word lid
Home / Nieuws

Geld voor luchtkwaliteit grote steden

22 juni 2011

Staatssecretaris Atsma (I&M) zegt dat de vier grote steden zich geen zorgen hoeven te maken dat ze de EU-eisen voor de luchtkwaliteit niet halen. Er zijn volgens hem al veel stappen in de goede richting gezet voor het bestrijden van fijnstof. Atsma trekt 75 miljoen euro uit om de luchtkwaliteit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te verbeteren.

De vier gemeenten moeten het geld investeren in de lokale luchtkwaliteit. Hoe het geld verdeeld wordt en welke maatregelen genomen worden is nog niet duidelijk. Op 21 juni bleek uit onderzoek van de rekenkamers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat de vier grote steden de Europese normen voor luchtkwaliteit niet halen als er niet op korte termijn maatregelen genomen worden.

Boetes

Wat betreft de bestrijding van stikstof zijn er nog wel uitdagingen, zegt Atsma, maar hij vertrouwt erop dat de normen worden gehaald. Naast de toegezegde 75 miljoen euro, komt er subsidie voor stikstofarme motoren. Als de steden de EU-normen in 2015 voor fijnstof en stikstofdioxide niet halen, kan Brussel boetes opleggen en bouwprojecten verbieden.

Dat de norm niet wordt gehaald, komt doordat maatregelen die sinds 2009 worden genomen minder effect hebben dan was beoogd. Zo blijkt het invoeren van schonere motoren en schonere brandstoffen niet voldoende op te leveren. Ook het instellen van milieuzones – plaatsen waar alleen 'schone' vrachtwagens en bestelauto's mogen komen – levert te weinig milieuwinst op.

Meer maatregelen

Van de luchtkwaliteit in de vier grote steden is die in Rotterdam het slechtst. Volgens de Rotterdamse Rekenkamer doet de gemeente te weinig om elektrisch rijden te stimuleren en vervuilende bedrijven aan te pakken. De Rekenkamers stelden 21 juni in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te verbeteren.

Lees meer over het onderwerp luchtkwaliteit:

Bron: NOS

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren