Met de nieuwe Omgevingsvisie wil de provincie Groningen meer ruimte bieden aan gemeenten en waterschappen, en kiest voor duurzame energie en voor ondernemerschap en dynamiek in het buitengebied. Belangrijk daarbij zijn de opgaven van de gaswinning, de rol van de provincie als Energyport, groei en krimp, de Regio Groningen Assen en het Waddengebied.
De provincie wil ruimte bieden voor lokale initiatieven om zonneparken te plaatsen, ook in het buitengebied. Bij voorkeur worden de zonneparken aangelegd in de buurt van stedelijk gebied. In natuurgebieden zijn zonneparken niet toegestaan. Voorwaarde bij de aanleg van zonneparken is dat gemeenten erop toezien dat deze goed worden ingepast in het landschap.
Veehouders krijgen langer de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe beleid van de provincie. Dit beleid houdt in dat er een verbod is op nieuwvestiging, en ook geen verdere uitbreiding van bestaande intensieve veeteeltbedrijven wordt toegestaan. Een uitzondering hierop is biologische intensieve veehouderij Het nieuwe beleid moet per 1 januari 2019 ingaan. Tot die tijd blijft het bestaande beleid van kracht. Tegelijk gaat de provincie aanvullend beleid ontwikkelen om verduurzaming van Intensieve Veehouderij te stimuleren.
In het aardbevingsgebied staat het cultureel erfgoed onder druk door mijnbouwschade en de maatregelen die nodig zijn om gebouwen te versterken. De provincie vraagt gemeenten binnen het aardbevingsgebied binnen hun kernen beeldbepalende en karakteristieke gebouwen te inventariseren en te beschermen.
Van 1 februari tot en met 14 maart van dit jaar hebben de Ontwerp Omgevingsvisie 2016-2020, de Ontwerp Omgevingsverordening 2016 en een aanvulling op het planMER ter inzage gelegen. Hierop zijn 112 zienswijzen binnengekomen met daarin voorstellen om de Omgevingsvisie en -verordening aan te passen. Aan de hand hiervan zijn de documenten op punten aangepast. De belangrijkste wijzigingen gaan over duurzame energie, intensieve veehouderij en cultureel erfgoed.
De aangepaste Omgevingsvisie en Omgevingsverordening zijn nu aangeboden aan Provinciale Staten. Naar verwachting worden de definitieve Omgevingsvisie en -verordening vóór de zomer van 2016 vastgesteld.
Reacties