De Commissie m.e.r. adviseert het milieueffectrapport voor de revisie van de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel te gebruiken om de milieukansen en -risico’s van nieuw provinciaal beleid in beeld te brengen. Welke randvoorwaarden moet de provincie stellen aan nieuwe logistieke hotspots, aan vestiging van grote agrarische bedrijven en duurzame energieopwekking om nadelige effecten voor de leefomgeving te voorkomen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren?
De provincie Overijssel wil de huidige Omgevingsvisie actualiseren. Naast de consequenties van vastgesteld rijks- en provinciaal wil de provincie ook nieuw beleid opnemen. Nieuw beleid is voorzien voor de thema’s ‘logistiek’, ‘agro & food’, ‘energietransitie’ en ‘bestand bebouwd gebied’. Zo wil de provincie logistieke hotspots (door)ontwikkelen, schaalvergroting en verduurzaming van de landbouw realiseren en bijdragen aan de energietransitie. De uitwerking van de thema’s vindt plaats in samenspraak met hiervoor relevante partners (co-creatie). Gedeputeerde Staten heeft haar voorgenomen beleid verwoord in een (voorlopig) standpunt. Voordat een definitief besluit genomen wordt, worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. De provincie heeft de Commissie om advies gevraagd over de gewenste inhoud van het rapport.
De Commissie adviseert het milieueffectrapport te gebruiken om inzicht te krijgen in de milieukansen en -risico’s van het nieuwe provinciale beleid. Welke randvoorwaarden moeten aan concrete nieuwe ontwikkelingen meegegeven worden zodat deze optimaal bijdragen aan de overkoepelende doelen van de Omgevingsvisie, waaronder het bereiken van ruimtelijke kwaliteit en het beperken van milieu- en natuurschade? Welke randvoorwaarden moeten bijvoorbeeld gesteld worden aan de nieuwvestiging van logistieke bedrijven? Wat zijn de mogelijkheden grotere innovatieve intensieve veehouderijbedrijven te situeren op of nabij (logistieke) bedrijventerreinen? En hoe kunnen zonnevelden, windturbines en andere vormen van duurzame energieopwekking het beste landschappelijk ingepast worden? Ga ook na welke mogelijkheden aanwezig zijn voor tussentijdse bijsturing door de provincie als in de praktijk kansen niet benut worden of milieugevolgen in de praktijk groter blijken dan voorzien?
Reacties