De rol van waterschappen als bevoegd gezag over waterveiligheid, -kwantiteit en –kwaliteit is niet vastgelegd in de Omgevingswet. Dat blijkt uit een brief van de Unie van Waterschappen aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in een reactie op de toetsversie van de Omgevingswet.
De waterschappen waarderen het dat de inzet van minister Schultz is geweest de Waterwet op een goede wijze te integreren in de Omgevingswet. Ook onderschrijven zij het uitgangspunt dat de Omgevingswet niet het voertuig is voor bestuurlijk-organisatorische veranderingen. Het conceptwetsvoorstel schuift volgens de waterschappen veel onderwerpen door naar nadere regels bij algemene maatregel van bestuur (amvb). Daar zijn ook fundamentele zaken bij als taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de overheden en de veiligheidsnormen voor primaire waterkeringen. Dergelijke wezenlijke zaken horen volgens de waterschappen een plaats op wetsniveau te krijgen.
De Unie van Waterschappen is tevreden over de manier waarop de complexe wetten en regels rond de fysieke leefomgeving in de Omgevingswet een overzichtelijk en leesbaar geheel zijn geworden. De Omgevingswet biedt naar de mening van de waterschappen een goede kans om administratieve lasten voor burgers en bedrijven te reduceren en te zorgen voor verdere integratie van vergunningen en procedures. De aanvrager kan volstaan met één aanvraag, ook als het achter de schermen juridisch gezien om meerdere aanvragen gaat. Een pijnpunt is verder dat in de passages over planvorming de recente afspraken uit het Bestuursakkoord Water niet volledig zijn uitgewerkt. Ook missen de waterschappen enkele onderwerpen in het wetsvoorstel, zoals de Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening.
Reacties