Na Delta heeft ook Energy Resources Holding (ERH) aangegeven een kerncentrale te willen bouwen in Borssele. De Commissie voor de m.e.r. ziet geen redenen om andere inhoudseisen te stellen aan het milieueffectrapport (MER) van ERH dan aan dat van Delta, omdat de verschillen tussen beide initiatieven bijzonder klein zijn.
Het project-MER dat ERH zal opstellen, onderbouwt de eigen vergunningaanvraag en beperkt zich tot de inventarisatie van effecten van de bouw en exploitatie van een kerncentrale in Borssele. Of en waar nieuwe centrales kunnen worden gebouwd is een discussie die los van dit initiatief moet worden gevoerd, volgens de Commissie.
De verantwoordelijkheid voor de ruimtelijke inpassing van kerncentrales ligt bij de ministers van EL&I en I&M. Ze moeten daarvoor een rijksinpassingsplan opstellen met een plan-MER. In dit plan-MER kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoord worden over het nut en de noodzaak van extra kerncentrales in Nederland, over de voor- en nadelen van verschillende vestigingslocaties en over de eventuele cumulatieve effecten van meerdere energiecentrales op de uiteindelijk gekozen locatie.
Arcadis heeft in opdracht van de rijksoverheid al een begin gemaakt met dit onderzoek, in de vorm van een studie naar de inpasbaarheid van verschillende energieproductie-initiatieven in het Sloegebied. De resultaten van dit onderzoek worden in januari 2011 opgeleverd.
Reacties